eMAG.ro online shop

luni, 30 aprilie 2012

Rezolvari generale valabile pentru subiectul I de la examenul scris: (1-9)
1. Sinonime pt sensul din text al cuv. ....inseamna sinonime pe care le dai tu, nu preluate din text, ci doar sa se potriveasca in text;

2. Polisemie= mai multe sensuri (vie= in viata sau vita de vie!)

3. Cratima:
a) elideaza o vocala, pastreaza ritmul si masura versurilor,
b) in cazul ortogramelor ( s-au, l-a, i-a...) desparte pronumele de verbul auxiliar,
c) in cazul scriindu-l sau vazut-ai cratima desparte verbul de pronume deoarece topica este inversata (corect ar fi: il scrie, ai vazut),
d) uneste doi termeni fara a disparea nicio vocala, rolul ei fiind doar in pastrarea ritmului si a masurii,

4. Sens conotativ= figurat, metaforic, Sens denotativ= propriu, de baza ( inima= organ (propriu), inima padurii, mijlocul( figurat) )

5. Imaginile artistice sunt: vizuale, auditive, olfactive si tactile,

6. Virgula are rolul de a desparti elementele unei enumeratii (pot fi cuvinte, expresii sau chiar propozitii); o structura incidenta de restul frazei( adica interventia eului liric in text, printr-o precizare) ; o apozitie de restul frazei( Andrei, colegul meu, a copiat.); un cuvant in cazul vocativ de restul frazei (Iubito, vino la mine!), sau desparte complemente de atribute, complemente de verbe, atunci cand pozitia lor in fraza este inaintea verbului... de fapt in cazul acesta virgula ajuta la evidentierea unui anumit cuvant (de obicei primul);

7. Linia de pauza are aceleasi trasaturi ca virgula.... uneori e utilizata pentru a delimita doua idei diferite si a le pune in paralel (paralelism sintactic sau al mesajului), pentru a reprezenta o explicatie cu rol de definitie (ca in textele lui L. Blaga), si mai ales pentru a face o pauza in vorbire...sugereaza dramatismul;

8. Figurile de stil... le gasesti aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Figură_de_stil

9. Marci lexico-gramaticale ale eului liric: pronume personale, pronume posesive, adjective pronominale personale si posesive, verbe de persoana I si II singular si plural (eu, tu, mine, ma, mea, tine, ta, pe mine/tine etc.)

10. Lirism subiectiv: se remarca prin prezenta marcilor lexico- gramaticale de mai sus. Lirism obiectiv: apar doar marci de persoana a III-a sg si pl. Arata un gen de lirism mai clasic. Lirismul este o modalitate de exprimare a liricului la nivelul expresiei poetice. Conform viziunii lui Călinescu, există două tipuri de lirism, lirismul obiectiv si lirismul subiectiv.
Lirismul subiectiv este manifestarea directă a eului liric, astfel corespunde în categorizarea lui Tudor Vianu liricul nemijlocit este lirica eului.
Spre deosebirea aceasta, lirismul obiectiv constă prin manifestarea mascată a eului, numită şi lirica rolurilor.
Lirica modernă, conform teoriei lovinesciene, se îndreaptă spre poezia intelectualizată, spre personalizarea poeziei. Astfel prezenţa eului liric devine din ce în ce mai puternic simţită prin construcţii personale, prin verbe la imperativ, prin folosirea formulelor la pers. I.
În locul descrierilor de natură, de tip clasic, întâlnit în creaţiile eminesciene şi ale lui Alecsandri, apare poezia de inspiraţia filozofică, iar poezia exprimă o raportare subiectivă la problemele acestea. Lirismul obiectiv este înlocuit cu lirismul subiectiv.
Poezii care ilustrează în cel mai înalt grad lirismul subiectiv, sunt poeziile simboliste, deoarece acestea se bazează pe semnul metaforic al cuvintelor, pe sensul subiectiv în care este concepută de către artist.

11. Ideea poetica reprezinta mesajul pe care vrea sa ni-l transmita poetul, sentimentele lui, iar mijloacele artistice inseamna figuri de stil, imagini artistice si expresii inedite.

12. Titlul reprezinta o cheie de descifrare a textului, fiind esenta ideii poetice. El este compus din..... si simbolizeaza.... Apoi analizezi legatura titlului cu textul. daca se potriveste sau nu, daca e încifrat sau e clar, daca e primul vers.. si tot asa.

13. Cand ai de demonstrat apartenenta textului la vreun curent trebuie sa dai def. curentului si apoi sa gasesti elementele/ trasaturile acelui curent in text ( de ex.... simbolismul foloseste simboluri, in Plumb apare simbolul "plumb"... si il explici)... def. trebuie sa fie sustinuta de trasaturile curentului.

14. Schimbarea valorii gramaticale inseamna transformarea unei parti morfologice in alta... de ex... schimbam orice cuv. in substantiv daca il articulam: rosu= adjectiv... daca spunem : Imi place rosul. "rosul" devine subst. Sau exista in textele de bac " Un plat pustiu, arid, steril"... plat era adjectiv cu sensul de aplatizat (intins), dar a devenit substantiv pt ca i s-a schimbat sensul. Acum plat inseamna platforma, campie.

15. Noul DOOM inseamna noul dictionar... adica iti cere sa gasesti cuvintele considerate gresite in limba romana astazi... adica in text ar putea sa fie scris "scoale", iar tu trebuie sa spui ca e corect "scoli".

16. Caracteristicile stilului.... expresivitatea: reprezinta calitatea limbajului poetic prin care poetul isi transmite sentimentele si ideile intr-un mod original si inedit prin intermediul imaginilor artistice, al figurilor de stil, al expresiilor inedite, al jocului de limba etc.... Apoi exemplifici aceasta prin textul dat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu