eMAG.ro online shop

luni, 30 aprilie 2012


 Genuri litereare


GENUL EPIC

Genul epic cuprinde totalitatea creaţiilor epice, acele opere literare în care autorul îşi exprimă indirect sentimentele prin relatarea unor fapte , a unor întâmplări sau prin relatarea acestora de către anumite personaje.
Particularităţi ale genului epic:
  • Genul epic cuprinde totalitatea operelor epice populare sau culte.
  • Orice operă epică are 3 elemente definitorii: narator, acţiune, personaj.
  • Modul de expunere predominant al acestor opere este naraţiunea.
  • Naratorul este cel care povesteşte (narează, relatează) întâmplările:
Naratorul poate fi chiar autorul sau unul dintre personajele sale
Relatarea se poate face la persoana a III-a sau la persoana I (foarte rar la persoana a II-a)
Povestitorul se detaşează de faptele relatate şi este obiectiv.
  • Acţiunea este constituită din totalitatea faptelor relatate:
Are o mare mobilitate în timp şi în spaţiu.
Se caracterizează, în general, prin unitate compoziţională, întâmplările povestite constituindu-se în momente ale subiectului literar.
  • Personajele sunt atât agenţi ai acţiunii, cât şi purtătoare ale mesajului autorului:
Ele prezintă o mare diversitate, în funcţie de numeroase criterii de clasificare
Diferă şi ca număr, în funcţie de amploarea şi complexitatea acţiunii

Precizare: Toate aceste caracteristici se întâlnesc atât la operele populare, cât şi la cele culte.

Structura operelor epice:
În general, operele epice sunt structurate dupǎ momentele subiectului:
Expoziţiunea (fixeaza spaţiul, timpul, personajele si împrejurarile conflictului)
Intriga (momentul in care se declanşeaza conflictul intre personajele naraţiunii)
Desfaşurarea acţiunii (prezinta întamplarile într-o ordine cronologica)
Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului)
Deznodamantul (momentul rezolvarii conflicului)

Genul liric
Genul liric cuprinde operele literare în care autorul îşi exprimă direct, nemijlocit gândurile, ideile şi sentimentele. Este din acest motiv cel mai subiectiv gen literal care exprimă nemijlocit sentimentele prin intermediul figurilor de stil şi simbolurilor. În cele mai multe cazuri, genul liric este o literatură scrisă la persoana întâi.
Se caracterizeaza prin :
-subiectivism;
-prezenta directa a autorului (a eului liric);
-prezenta sentimentelor intime si a confesiunii;
-transmit o stare emotionala si creeaza o anumita atmosfera;
Pentru poet fiecare lucru are personalitatea lui si lirismul inseamna dezvaluirea personalitatii latente a lucrurilor . Prin personalitate poetul intelege sufletul tainic din lucruri .
Subspecii ale genului Liric
Elegia este un poem liric al cărui ton e adesea tandru, trist şi melancolic. În secolul al XV-lea, elegia tinde să dobândească un caracter filozofic (exemple Tibul, Ovidiu etc.)
Oda este un poem cântat la vechii greci. La moderni, poem liric de înaltă inspiraţie, compus din strofe simetrice. Asemenea cântecelor corului, oda avea o compoziţie triadică. (exemple Victor Hugo, Puskin)
Pastelul este un termen provenit din limba italiană semnificând pictura cu creioane moi. De la pictura în pastel termenul s-a extins în literatură, definind delicateţea unei descrieri lirice. (exemplu Vasile Alecsandri - creatorul acestei specii prin ciclul "Pasteluri")-exista ca specie doar in literatura română
Meditaţia (filozofică) este o specie a genului liric în versuri în care e descris un fenomen din natură ale cărui concluzii devin valabile şi pentru oameni. (exemple Grigore Alexandrescu, "Meditaţie", Mihai Eminescu)
Satira este o operă în general în versuri, în care autorul ironizează ridicolul contemporanilor sau le conturează viciile. (exemple Grigore Alexandrescu, "Satira. Duhului meu")
Pamfletul este o specie a genului liric în care sunt criticate defectele unei persoane, societăţii cu intenţia îndreptării. Poate fi în proză sau în versuri. (exemple Ion Heliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu).
Sonetul este o piesă lirică alcătuită din paisprezece versuri cu aceeaşi măsură dispusă în două catrene cu rimă îmbrăţişată. Este o poezie cu formă fixă cea mai frecventată. (exemple Dante, Petrarca, Leonardo da Vinci, Michelangelo etc.)
Rondelul este o poezie cu formă fixă alcatuită din trei catrene şi un vers izolat. Versurile unu şi doi sunt identice cu versurile şapte şi opt. (exemple Alexandru Macedonski prin "Poema rondelurilor")
Gazelul este o poezie cu formă fixă alcatuită din strofe cu două versuri; originară din literaturile orientale, ajunge în Europa la începutul secolului al XIX-lea. (exemple George Coşbuc, Mihai Eminescu, Goethe)
Glosa s-a născut în Spania secolului al XV-lea. Este o specie a genului liric cu formă fixă. Prima strofă este alcatuită din patru, şase, sau opt versuri ce conţin tema de bază. Fiecare vers e comentat într-o strofă specială de aceeaşi marime cu prima. Ultima strofă o reproduce pe prima cu ordinea inversată a versurilor. (exemple Mihai Eminescu, "Glossa")

Genul dramatic
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise pentru a fi ulterior reprezentate pe scena unui teatru.De acea operele dramatice,presupun o limitare in timp si in spatiu a actiuni reprezantate.In operele dramatice apare un conflict dramatic,care este axa in jurul careia se dezvolta actiunea,bazata pe:imprejurari,pasiuni si caractere care se ciocnesc.Personajele textului dramatic,comunica si se comunica prin intermediul dialogului si a monologului, autorul neintervenind decat in indicatile scenice(regizorale).Indicatile scenice apar intre paranteza si se refera la actiunea personajelor,la gesturi la decor etc. Personajele iau cu totul locul autorului, a cărui intervenţie indirectă se manifestă prin indicaţiile de regie, care se numesc didascalii.

Actiunea se desfasoara in fata spectatorilor. Mod principal de expunere este dialogul.
Actiunea e impartita in acte, actele in scene si tablouri.
Cuprinde textul propriu-zis, literar (monologurile, dialogurile personajelor), dar si indicatii scenice (mimica, gesturi, decorul). Efecte vizuale, auditive (zgomot., muz.)
Intre acte se face de obicei cite o pauza.
De obicei se prezinta multe personaje.
De obicei actiunea se axeaza in jurul citorva personaje.
Continutul de idei si mesajul operei sint scoase in evidenta de jocul actorilor.
Subiectul si momentele subiectului sint specifice.
Specii ale genului dramatic:
  • Tragedia
  • Comedia
  • Tragicomedia
  • Drama
  • Teatrul absurdului



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu